понеділок, 19 лютого 2024 р.

 


Щороку 20 лютого в Україні вшановують пам'ять Героїв Небесної Сотні. 

Пам'ятний день встановлено указом Президента України Петра Порошенка 11 лютого 2015 року з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року — лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України.

Цього дня 2014 року під час Єврореволюції на Інститутській вулиці у Києві силові підрозділи режиму Януковича розстрілювали протестувальників. Усього за день було до ста жертв, яких назвали «Небесною Сотнею». О 22:17 Верховна Рада прийняла постанову «Про засудження застосування насильства, яке призвело до загибелі мирних громадян України», низка представників влади заявили про перехід на бік народу. День 20 лютого став переломним у ході подій Революції гідності.

Герої Небесної Сотні зробили свій вибір - виборювати свободу та гідність. Герої загинули за те, щоб Україна розвивалася як вільна демократична держава.




  

Шановні книголюби!
Пропонуємо вашій увазі онлайн-презентацію виставки
«Небесна Сотня – Герої нашого часу»: до Дня Героїв Небесної Сотні.

Книжкова виставка присвячується подіям, які відбувалися на Майдані з 18 по 20 лютого 2014 р., та героям Революції Гідності.


 


Небесна сотня / Катерина Богданович, Христина Бондарева, Юлія Бухтоярова, Катерина Гладка, Ганна Давидова; упоряд. Олена Трибушна, Ірина Соломко. – Харків: Фоліо, 2014. – 206 с.

Це книга-реквієм, книга-посвята тим учасникам Революції гідності, які віддали найцінніше — своє життя — заради того, аби Україна та всі ми встали з колін, щоб почали змінювати свою державу, а наші діти та онуки дістали змогу жити в іншій країні. Герої цієї книги — звичайні люди з різних куточків нашої держави. Вони дуже різні — заробітчани, науковці, підприємці, вчителі… Якби не Майдан, вони б ніколи не зустрілися. Це він об’єднав їх, зробив побратимами та «воїнами світла». Ця книга була написана заради того, аби пам’ять про величезну самопожертву героїв Небесної сотні назавжди залишилася в серцях українців. Вона — німе нагадування всім нам про те, якою ціною ми здобули свободу та новий шанс для своєї країни стати справжньою європейською державою.



 Як вмирає правда про Майдан... / Олексій Васильович Баганець; фот. Дмитро Ларін, Влад Мусієнко, Ганна Грабарська. – Київ: Юрінком Інтер, 2019. – 135 с.

Євромайдан, Революція Гідності, барикади на столичному Хрещатику, палаючі шини, кров поранених і вбитих на Майдані – усі ці події змінили нас, ми виросли в своїй національній самосвідомості. Ми відчули свободу і хочемо знати правду. Зокрема, правду про те, чому до сьогодні більшість злочинів, пов’язаних зі згаданими подіями, доcі не розкрито, а злочинці перебувають на волі. Чому так сталося і хто в цьому винен? Саме на ці питання і намагається дати відповідь автор книги  Олексій Баганець, професійний юрист, який після Революції Гідності, будучи заступником Генерального прокурора України, організовував та координував роботу перших слідчих груп із розслідування цих справ до свого звільнення з ГПУ.



Немає коментарів:

Дописати коментар