четвер, 9 листопада 2023 р.

Міжнародний день боротьби проти фашизму


У всьому світі 9 листопада відзначається Міжнародний день проти фашизму, расизму і антисемітизму, як день, коли відбулася перша масова акція фізичного насильства Третього рейху по відношенню до євреїв. В ніч з 9 на 10 листопада 1938 року почався масовий єврейський погром у Німеччині, що отримав назву «Кришталевої Ночі», або «Ночі розбитих вітрин». «Кришталева ніч» або «ніч розбитих вітрин» в 1938 році поклала початок Холокосту - масовому насильству стосовно єврейського народу, яке призвело до загибелі близько 6 000 000 євреїв. 9 листопада за ініціативою Міжнародної мережі проти расизму UNITED, що об'єднує понад 500 організацій з 49 країн і діє незалежно від політичних партій і урядів, в багатьох країнах світу відзначається Міжнародний день проти фашизму і антисемітизму.

Книги варто прочитати


Капітан Брон
Автори: Микола Трублаїні 

Анотація. У книжці вміщені захопливі пригодницькі оповідання Миколи Трублаїні «Лоцман», «Капітан Брон», «Сорочка капітана Хозе Індалего», «Життя за Батьківщину». Микола Трублаїні, добре відомий як автор чудових пригодницьких творів «Шхуна «Колумб», «Лахтак», «Мандрівники», «Глибинний шлях» та ін., змальовує в цих оповіданнях мужність людей, які відстоюють рідну країну, відтворює сторінки героїчної боротьби іспанського народу проти фашизму, показує хоробрість і самовідданість молодих героїв.


Лебедина зграя. Зелені Млини (збірник)
Автори: Василь Земляк  
Василь Земляк (1923–1977), український письменник, кіносценарист, прийшов в літературу у 1950-х роках разом із поколінням письменників-фронтовиків. Його перші повісті присвячені темі повоєнного села, подіям Вітчизняної війни і часто базуються на особистому досвіді.«Лебедина зграя» і «Зелені Млини» – найбільш відомі твори Василя Земляка. Вони складають дилогію і були відзначені 1978 року Державною премією України ім. Т. Шевченка. Автор зобразив історію українського селянського Побужжя, починаючи з пореволюційних подій, коли виникали комуни й точилася смертельна «класова» боротьба, й кінчаючи визволенням краю навесні 1944-го від фашистських окупантів. Кожен із героїв роману – і головних, і навіть зовсім епізодичних – постає перед зором читача як живий, думає, говорить і діє по-своєму, за велінням тільки йому притаманної «природи». А разом узяті, вони й утворюють ту цілісність, ім’я якій – український народ.

Немає коментарів:

Дописати коментар