четвер, 22 вересня 2022 р.

 

Літературна казка


   Окрім народних казок, є й такі, що складають письменники, їх називають літературними. Збільшого їх створюють на основі народних казок.
   Мабуть, кожен погодиться із твердженням, що авторська казка – найбільш емоційний, тонкий, філософський жанр літератури, здатний доторкнутись до серця не тільки маленького, але й дорослого читача. Найкращі взірці літературної казки були написані справжніми дітьми у дорослих тілах (А. Ліндгрен, Г.Х. Андерсен, Л. Керол та інші не просто на все життя зберегли у собі дитину, але й уміли поєднувати водночас дитяче й доросле світосприйняття), тому й звертаються вони не тільки до наших дітей, але й до тих хлопчиків та дівчаток, що й досі живуть у кожному з нас. Авторська казка навчає дитину дорослих, недитячих істин. 
  Але їх розуміння приходить поступово – на різному рівні світогляду одна й та сама казка може мати дуже різні прочитання. Літературна казка може бути як прозовою, так і віршованою.Тому улюблені казки можна читати й перечитувати безліч разів, і тому дорослі з таким захопленням читають казки, що любили змалку, своїм дітям.

 
І. Франко "Фарбований Лис" читати...
Василь Королів-Старий "Хуха-Моховинка" читати...
Василь Симоненко "Цар Плаксій та Лоскотон" читати...
Галина Малик "Незвичайні пригоди Алі в країні Недоладії" читати...




Немає коментарів:

Дописати коментар